Sunt intrebări sau propuneri? +37323078618

Istoricul instituției

 

Școala din satul Vărăncău își trage istoria din vremurile de demult uitate. În calitate de intstituție de stat, a fost atestată în anul 1891, având o singură clasă. Primul profesor a fost Iacob Alexeevici, apoi i s-a alăturat și Petr Alexeevici. Puține materiale sunt cunoscute despre activitatea școlii primare de până la 1918. După acest an, în satul Vărăncău a fost deschisă prima școală primară de 7 ani.

 

În perioada interbelică directorul școlii a fost domnnul Afanasie Irodoi, originar din satul Șolcani. Se terminase războiul, erau vremuri de răstriște, astfel săteniii i-au ales pe cei cu puțină carte să continuie procesul de învățământ cu o pleiadă de pedagogi :Talmaci Vasile, Carauș Iacob, Pârlii Elena, Talmaci Pavel .

 

După 1947 numărul de copii crește considerabil, se reînnoiește corpul didactic și în anul 1955 prin decizia Ministerului de resort, școala de 7 ani se transformă în școală mijlocie de 10 ani

 

La sf. anilor `60 în școala veche învățau circa 400 elevi și mulțumită președintelui gospodăriei agricole, domnul Gogu Simion, a început contruirea actualei clădiri a școlii, care a fost dată în exploatare în 1974.

© 2023 Edusoroca
Termeni și condiții